NoutăţiAVIZConducereaInformaţii GeneraleSeminare Științifice de ProfilRAPORTDoctoratPublicatiiProiectePromovarea realizărilor ştiinţificeProiecte internaţionale în derulareManifestariEvenimenteConcursuriAchiziții publiceContacteLaboratoare

Conferinţa Internaţională “Impactul hidroenergeticii asupra funcţionării ecosistemelor râurilor”Participarea Institutului de Zoologie la Simpozionul Internaţional „Delte şi zone umede”Institutul de Zoologie – gazdă a evenimentelor din cadrul proiectului MONITOXEchipa MONITOX în Delta DunăriiHydrochemical and hydrobiological sampling guidance.Monitoringul calității apei și evaluarea stării ecologice a ecosistemelor acvatice. Îndrumar metodic.
Proiecte internaţionale în derulare
EURAXESS
EURAXESS


Vertebrate Terestre
Vertebrate Terestre


Laboratorul de Entomologie
Laboratorul de Entomologie


Grupul de Apicultură
Grupul de Apicultură


Parazitologie si Helmintologie
Parazitologie si Helmintologie


Hidrobiologie si Ecotoxicologie
Hidrobiologie si Ecotoxicologie


Sistematică şi Filogenie Moleculară
Sistematică şi Filogenie Moleculară


Ihtiologie şi acvacultură
Ihtiologie şi acvacultură


VIZITATORI
VIZITATORI


Echipa MONITOX în Delta Dunării

   În perioada 17-20 aprilie 2019 cercetătorii Institutului de Zoologie – membru cor., prof., dr.hab. Zubcov Elena, prof., dr.hab. Ungureanu Laurenţia, conf., dr. Bileţchi Lucia, conf., dr. Şuberneţkii Igor, dr. Ciornea Victor – au participat la activităţile desfăşurate în Delta Dunării în cadrul proiectului internaţional eMS BSB 27 “Reţea de cooperare interdisciplinară în bazinul Mării Negre pentru monitorizarea comună durabilă a migrației compușilor toxici în mediu, evaluarea îmbunătățită a stării ecologice și a impactului substanțelor dăunătoare asupra sănătății umane, și prevenirea expunerii populației”, MONITOX.
    Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare “Delta Dunării” din Tulcea a fost gazda unui training pentru cercetători privind aplicarea absorbției atomice cu vapori reci pentru analiza mercurului și a spectrometriei de masă cu plasmă cuplată inductiv (eng. ICP-MS) pentru determinarea metalelor în ecosisteme acvatice. În vederea realizării proiectului  MONITOX, au fost identificate și introduse cartografic punctele de colectare a eșantioanelor din ecosistemele acvatice ale ţărilor-partenere – România, Republica Moldova şi Grecia.
    Training-ul a fost însoțit de o expediţie comună în Delta Dunării, pentru colectarea probelor de apă, mîluri, material biologic în zona de confluență fluviu-deltă-mare.
    O deosebită atenţie a fost acordată planificării activităţilor care vor avea loc, cu participarea tuturor celor 5 parteneri pe proiect, în luna mai în Republica Moldova (Institutului de Zoologie, Chişinău), iunie – în Grecia (Institutul de Tehnologie din Macedonia de Est şi Tracia, Kavala) şi septembrie – în România (Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare “Delta Dunării”, Tulcea).
    Mai multe detalii le puteţi afla accesând https://www.facebook.com/Monitox.project.BSB27

Text: Bileţchi Lucia, Zubcov Elena
Foto: Ene Antoaneta, Şuberneţkii Igor, Bileţchi Lucia